Tunga batteriet, HÖ1. Hemsö fästning

Utanför Härnösand på Hemsön vid Ångermanälvens mynning ligger fästningen, tidigare en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar. Huvudanläggningen (HÖ1) är insprängd i det 140 m höga Storråberget med milsvid utsikt över kust, hav och öar. Fästningen var kustförsvarets största anläggning och den enda bevarade i sitt slag.

Trakten har i århundraden varit av stor strategisk betydelse för landets försvar. 1809 var den senaste gången som fienden var i området. Under kriget mot Ryssland 1721 brände den ryska flottan ner Härnösand och tog sig uppför älven och förstörde fiskelägen och sågverk. Hemsö fästning var ett topphemligt bergrum från tiden för Kalla kriget. På 40 meters djupt inne i berget tjänstgjorde 320 soldater som i skydd av berget skulle överleva en kärnvapenattack. Den välutrustade anläggningen har verkstäder, storkök, sjukvårdsavdelning, logement, eget elverk, eldledningscentral och kanontorn mm. Miljön är orörd och unikt bevarade både exteriört och interiört. Spärrbataljon Hemsö består av tre anläggningar Storråberget (HÖ1), Havstoudd (HÖ2) och Kläffsö mätstations för Storråberget tunga artilleri.
Efter 1942 års försvarsbeslut tillfördes resurser till försvaret. Befästningen på Storråberget påbörjades 1953 och slutfördes 1957, byggnationen av lätta batteriet på Havstoudd pågick mellan 1961-1963 och Kläffsön 1967-1968.Värnpliktiga vid KA 5 i Härnösand gjorde 5 månader av sin militärtjänstgöring på Hemsön fram till 1989 då anläggningen slutligen togs ur drift och övergick till en övningsanläggning fram till 1992. Från eldledningscentraler fyllda med för den tiden avancerad teknik styrdes de kamouflerade kanontornen på bergets topp. Förråden av ammunition, kläder, sjukvårdsmaterial, dieselolja och annat skulle räcka till tre månaders lång isolering. Idag är Hemsö fästning ett levande monument över Kalla Kriget. Alla installationer är intakta och omfattar värmepannor, ventilations- och avloppssystem, dieseldrivet elkraftverk, mekanisk verkstad, radaranläggning, stridsledningscentral och sjukhus. För manskapet fanns markan, kök, matsal, mäss, logement och duschar mm.

Idag är Tunga batteriet ,HÖ1  en del av byggnadsminnet och museet Hemsö fästning.

Vi rekommenderar verkligen ett besök vid denna kulturskatt. Mer info om öppettider och kontakt: www.hemsofastning.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s